Snurken en de oorzaken ervan
Snurken wordt door verschillende dingen veroorzaakt. Snurkgeluiden zijn tekenen dat de luchtstroom in de neus, de keel en de keelholte wordt belemmerd. Door de vernauwing in de lucht wordt de circulerende lucht turbulent en veroorzaakt er een geluid-genererende trilling van de zachte weefsels, meestal in het zachte gehemelte en de huig, soms ook in de tongbasis en de keelholte.
Snurken is een wijdverbreid verschijnsel dat ongeveer een derde tot de helft van de bevolking treft, afhankelijk van de leeftijd.
Snurken neemt toe met de leeftijd. Snurken begint bij mannen aanzienlijk eerder (rond het dertigste levensjaar) dan bij vrouwen. Vrouwen hebben vaak pas een snurkprobleem na de menopauze. De vrouwelijke hormonen beschermen het slijmvliesweefsel tegen vroegtijdige verslapping.
Snurken kan worden veroorzaakt door anatomische eigenaardigheden en dus ook voorkomen bij jonge, slanke mensen. Zo snurkt ongeveer 8% van de kinderen ook.
ANATOMISCHE OMSTANDIGHEDEN:
Korte afstand van de tong tot de achterkant van de keel
Afwijkende hoofdpositie
Grote tong en huig
Vergrote neusamandelen
Vergrote keelamandelen
Verkorte en /of teruggetrokken onderkaak
Overbeet
Nauwe stand van tanden
Vernauwing van de neus
andere oorzaken:
Toenemende leeftijd: wanneer het lichaamsweefsel kracht verliest.
Grote halsomtrek
Overgewicht: wanneer vetweefsel in de nek de keel vernauwt.
BEÏNVLOEDENDE FACTOREN ZIJN:
Alcoholgebruik: na alcoholgebruik, vooral na biergebruik wordt meer gesnurkt.
Lichamelijke conditie: Een goede training ondersteunt een gezonde slaap, maar snurken kan direct na uitgebreide training ook aanwezig zijn. De gulden middenweg werkt.
Zware maaltijden: 's avonds kan leiden tot onrustige slaap en snurken.
Medicatie: bijvoorbeeld slaappillen of psychofarmaca kunnen bijdragen tot meer snurken.
Snurken is geen ziekte
Gewoon snurken is geen ziekte. Maar het is een vervelend geluid dat tot 100 decibel kan oplopen (vrachtwagen op snelweg). Gescheiden slaapkamers thuis en op vakantie zijn vaak het gevolg.
De constante trilling kan kleine verwondingen veroorzaken aan de zenuwstructuur van het zachte gehemelte. Het resultaat is een verzwakking van de reflexboog, die verantwoordelijk is voor het openhouden van de keelholte.
Jarenlang snurken kan dus leiden tot slaapapneu en verder tot het slaapapneu-syndroom, dat op zijn beurt een bijzondere aandoening is.